Back

Фестивал за улични изкуства 6Fest

Фестивал за улични изкуства 6Fest
Фестивал за улични изкуства 6Fest

6Fest е фестивал за улични изкуства като цирк, куклен театър, музика, танци, огън и др. с издания в Габрово и Пловдив. Създаден е през 2017 г. в Габрово, за да обогати карнавалната традиция на на Столицата на хумора и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона в Габрово Шести участък в квартал на изкуствата. Създател на фестивала е Момчил Цонев. В началото на 2018 г. той обявява концепцията за пътуващ уличен фестивал. През септември 2018 г. 6Fest гостува на отворена сцена на Квартал Фестивал в София, а през 2019 г. прави и първото си самостоятелно издание извън Габрово като част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. В различните си издания 6Fest е представял съвременен цирк, куклен театър, огнени изкуства, марионетки, живи статуи, парад на кокили, танцово шествие, танцов спектакъл, улични музиканти и за първи път на фестивал у нас – каскада от летящ балон.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest има шест издания до момента. Първите му две международни издания са в Габрово през 2017 и 2018 г. с подкрепата на Програма “Култура” на Община Габрово и с участието на улични артисти от Испания, Белгия, Венецуела, Унгария и България. Третото му издание през 2018 г. е с подкрепата на Програма “Младежки дейности” на Община Габрово и с участието на местни танцови и младежки формации.

6Fest е единственият габровски фестивал, който имаше издание като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата – през септември 2019 г. в творческия квартал Капана с участието на български циркови и театрални формации.

Петото издание на фестивала с танцово шествие със седем местни танцови формации по главната пешеходна улица на Пловдив, парад на кокили и малки концерти на улични музиканти в квартал Капана беше част от културния календар на Община Пловдив през юли 2020 г.

В края на октомври 2020 г. се проведе шестото издание на фестивала 6Fest, което бе тематично и за първи път у нас представи фестивал на уличните огнени спектакли в Пловдив с участието на арт формации като Театър на огъня и сенките Fireter, Мим формация Жар театър, Пътуващ театър “Скрин” и др. Шестото издание се случи с финансовата подкрепа на Министерство на културата и с партньорството на Община Пловдив.

Сайт: www.6fest.art

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/6fest.streetart/

ФЕСТИВАЛНИ КЛИПОВЕ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ИЗДАНИЯ НА 6FEST

Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest 2017

Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest 2018

Фестивал за улични изкуства 6Fest Щастливо Габрово 2018

Фестивал за улични изкуства 6Fest в Капана – Пловдив 2019

Фестивал за улични изкуства 6Fest Пловдив 2020

Фестивал за улични огнени спектакли 6FEST 2020