Gabrovowiki.com – габровската „Уикипедия“
Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki

Gabrovowiki.com е новата онлайн енциклопедия на Габрово. Проектът беше осъществен от Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово и Момчил Цонев по програма „Култура“ на Община Габрово в подкрепа на кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата.

Към момента енциклопедията включва статии в няколко големи тематични категории – „Възраждане“, „Габрово 1878-1944“, „Архитектура“, „Квартали“, „Габровски хумор“, „Фестивали“, „Празници“, „Културни организации“, „Европейска столица на културата“, „Габрово – живият град“.

Целта на gabrovowiki.com е да се развива постоянно с нови статии за събития, личности, забележителности от миналото и настоящето на града. Ще се търси активното съдействие на обществеността и местните организации.

Габровската Уикипедия Gabrovowiki.com се появява на петата годишнина от началото на историческата поредица „Габрово – живият град“ с автори Даниела Цонева и Момчил Цонев. През 2008 г. се появи първата книга „Имало едно време в Габрово“. Досега в поредицата излязоха също така книгите „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, „Снежно Габрово за деца“ и „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”.

Активно в представянето на Gabrovowiki.com се включи и най-голямата Facebook страница за габровска история „Габрово – живият град“.